Vad är VPN?

VPN är en förkortning som står för ”Virtual Private Network” på engelska och ”Virtuellt Privat Nätverk” på svenska. Ofta hör man även begrepp som ”VPN-tunnel”, eftersom det virtuella nätverket skapar en slags tunnel för trafiken som skickas över nätverket. Här kommer vi att förklara vad VPN är, hur det fungerar och varför man använder sig av VPN-tjänster.

 
Vad är VPN?

Vad är ett privat nätverk?

Ett privat nätverk är slutet istället för öppet. Internet är ett öppet nätverk, medan det lokala nätverket mellan datorerna i ett hem eller på en arbetsplats är ett privat nätverk, som (vanligtvis) inte går att komma åt utifrån.

Vad är ett virtuellt privat nätverk?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) gör så att en anslutning över ett öppet nätverk (internet) blir privat. Detta görs genom att kryptera och kapsla in trafiken, under en säker nyckel, vilket fungerar som ett lösenord för att komma åt informationen som skickas. Det är ett väldigt komplicerat och svåravkodat lösenord, som dessutom förändras hela tiden. I praktiken innebär det att ingen utomstående kan spionera på informationen som skickas över nätverket. Trafiken går från en nod, till exempel din dator, genom den krypterade VPN-tunneln till en annan nod, där den kommer i kontakt med resten av det öppna nätet.

Det gör bland annat så att IP-adressen som trafiken ursprungligen kom ifrån är dold. Från utsidan ser det ut som att trafiken härstammar från utgångspunkten – så det går att simulera att man befinner sig någon annanstans. Från början användes detta främst för att ge distansåtkomst till intranät (interna nätverk) på arbetsplatser. En server på arbetsplatsen var ansluten till både det interna intranätet och det externa nätverket (internet) och genom att ansluta till denna VPN-server kunde man komma åt det interna nätverket utifrån, på ett säkert sätt.

Det är praktiskt för dem som jobbar hemma, eller för företag som har kontor på olika platser. Nu för tiden är det vanligare att VPN-tjänster används för att surfa säkert över öppna WiFi-anslutningar, för att anonymisera sig online, för att komma åt landsbegränsat innehåll, samt för att göra det svårare för hackers, marknadsförare och regeringar att spionera på en.

Hur fungerar VPN? Hur är det säkert?

En VPN-tjänst skyddar och anonymiserar din anslutning med hjälp av följande teknologier:

 • Inkapsling
 • Autentisering
 • Tunnling
 • Kryptering

Det har följande effekt:

 • Sekretess: även om trafiken övervakas på paketnivå så syns bara krypterad data
 • Autentisering: man kan vara säker på att anslutningen inte kapas eller omdirigeras
 • Integritet: det blir omöjligt att ändra på eller förvränga skickade paket

Här kommer mer information om de olika stegen/teknologierna, vad de gör och varför de är viktiga:

Inkapsling

All information som skickas över en VPN-anslutning kapslas in i krypterade paket. Avkapslingen sker vid slutet av VPN-tunneln, varpå det skickas till sin ämnade destination.

Autentisering

Ett digitalt handslag försäkrar att ändpunkterna i en VPN-tunnel är vilka de uppger sig för att vara. Det försäkrar bland annat att ingen kan låtsas vara din VPN-leverantör, eller skicka dina datapaket till fel adress.

Tunnling

Efter att noderna/punkterna i vardera ände har autentiserats skapas en krypterad, säker internet-tunnel, som all trafik skickas igenom. Eftersom internet är byggt som ett nät skickas paketen ofta från server till server till server på väg till sin destination. Tunneln gör så att ingen som befinner sig mellan noderna kan avlyssna, avkoda eller se informationen som skickas genom tunneln.

Det finns även delad tunnling, där paketen delas upp och skickas bitvis via olika tunnlar, vilket innebär att även om någon, mot förmodan, skulle lyckas spionera på paketen och dekryptera dem så skulle de bara få halva paketet (eller mindre).

Kryptering

Enkelt uttryckt så gör kryptering att läsbar information blir oläsbar. Med hjälp av ett slags chiffer förvrängs informationen på ett vis som gör den obegripligt – om man inte har den hemliga nyckeln. Det är endast VPN-servern som har nyckeln, så att ingen på väg till servern kan se eller förstå vad som skickas genom tunneln.

Behöver jag verkligen VPN?

VPNs används främst av tre olika anledningar:

 1. För ökad sekretess och integritet
 2. För att bekämpa/kringgå censur
 3. För att komma åt landsbegränsat innehåll

Om du vill ha ett extra lager av skydd när du befinner dig i den digitala världen så är ett virtuellt privat nätverk ett av de bästa, mest effektiva sätten att göra det på. Om du använder dig av öppna trådlösa WiFi-nätverk på allmänna platser, så som caféer, flygplatser, skolor, arbetsplatser och så vidare så är du sårbar utan VPN.

Om du anger känslig information, så som kreditkortsnummer eller lösenord, på en webbplats så vill du naturligtvis inte att den ska ses av någon annan än den ämnade mottagaren och en VPN-tjänst ser till att detta blir omöjligt, genom att skicka din trafik genom en krypterad tunnel.

Om du vill komma åt landsblockerat innehåll, till exempel för att se på svensk TV utomlands eller för att se på Netflix US från Sverige, så är en VPN den solklara lösningen. Det gör att du kan simulera att du befinner var som helst på hela planeten – så länge tjänsten har en server där.

Det innebär även att du kan se live NHL-streams och formel 1 gratis om de visas på utländska TV-kanaler. Det är bara att ansluta till en server i motsvarande land och börja streama online!

Fördelar med en VPN-anslutning:

 • Dölj din IP-adress
 • Dölj din plats
 • Dölj din identitet
 • Dölj din trafik
 • Undvik censur
 • Undvik övervakning
 • Kringå blockeringar
 • Surfa säkert på öppet WiFi
 • Förhindra informationsstöld

 
…och mer.

Historik

Det var Gurdeep Singh-Pall från Microsoft som lade grunden till VPN-teknologin år 1996 genom att utveckla ett säkert anslutningsprotokoll kallat PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol). Hans mål var att skapa ett säkert sätt för Microsofts anställda att jobba hemifrån.

Till skillnad från VPNs så krypteras inte trafiken av PPTP. Det innebär att informationen som skickas är fullt synlig om den skulle övervakas eller kapas. Det innebär att man måste kapsla in protokollet i en krypterad tunnel för att förhindra/stoppa dataövervakning.

I början var det i princip enbart företag som använde sig av VPN-teknologi, men efter ett par stora dataintrång under det tidiga 2000-talet började även privatpersoner få intresse för att öka säkerheten och integriteten på nätet. Sedan dess har det blivit vanligt att använda VPNs för att surfa säkrare, kringgå censur och komma åt blockerat innehåll.

De bästa VPN-tjänsterna

1.
CyberGhost VPN

Bäst VPN i test!

5900+ serverplatser i 89 länder
7 enheter/användare per konto
Den bästa mobilappen
Dölj din IP-adress & surfa anonymt
Privat DNS & 256-bitars kryptering
Total integritet utan loggar
Blockera annonser, trackers & malware
Torrents + P2P-fildelning på alla servrar
Se Netflix från 15+ länder
Streama sport och Formel 1
45-dagars pengarna tillbaka-garanti

2.
ZenMate VPN

Billigast

3700+ serverplatser i 74 länder
Obegränsat antal enheter & användare
Byt plats automatiskt för streaming
Bäst för rysk serverplats
Dölj din IP-adress & surfa anonymt
Privat DNS & 256-bitars kryptering
Total integritet utan loggar
Se Amerikanska Netflix
Streama sport och Formel 1

3.
Surfshark VPN

Flest enheter per konto

1000+ serverplatser i 60+ länder
Obegränsat antal enheter & användare
Dölj din IP-adress & surfa anonymt
Privat DNS & 256-bitars kryptering
Total integritet utan loggar
Blockera annonser, trackers & malware
Torrents + P2P-fildelning på alla servrar
Se Netflix från 15+ länder
Streama sport och Formel 1

4.
NordVPN

Snabb & säker

NordVPN är en snabb och billig VPN-tjänst, med 5200+ servrar i 62 länder.
+ Flest servrar!
+ Inklusive Rysk serverplats!

5.
ExpressVPN

Bäst kundtjänst

ExpressVPN är kompatibel med (nästan) alla typer av enheter och har servrar i 94 olika länder.
+ Smart positionering

Skydda och kryptera din internetanslutning nu när du vet vad VPN är!