Internethastighet

Testa ditt bredbands internethastighet med ett hastighetstest från SpeedTest.


Snabbast VPN

NordVPN har utvecklat en egen version av WireGuard®-protokollet för VPN som kallas för NordLynx. Det är både snabbare och har en högre nivå av integritet för användarna.

nordvpn

Upp till 68% rabatt!
VPN-Sverige fixar alltid bäst pris åt dig

Till Erbjudande!Till Erbjudande!

30 dagars pengarna tillbaka-garanti!
Den bästa VPN-tjänsten vi har testat!
Få åtkomst till landslåst innehåll!

FAQ

Hur snabbt bredband har jag?

Här kan du testa hur snabbt bredband du har. Tänk på att hastigheter kan variera, så det är värt att testa flera gånger på olika dagar och vid olika tider.

Hur snabbt internet kan jag få?

Hur snabbt internet du har beror på många olika faktorer, så som vilken typ av anslutning det är, var du bor och hur stor belastningen är. Här kan du testa din nuvarande hastighet.

Hur snabbt är ditt internet?

Hastigheten på bredband kan variera kraftigt, beroende på din internetleverantör, plats, signalstyrka, enhet, mjukvara, brandvägg, inställningar, avstånd till routern/masten och så vidare. För att få en tydlig bild över din internethastighet måste du testa flera gånger, vid olika tidpunkter och på olika dagar. Om du bor i ett tätbefolkat område kan det vara så att nätet är extra belastat under vissa timmar, till exempel när alla kommer hem från jobbet.


Kan en VPN sänka hastigheten på internet?

Har du undrar om en VPN sänker hastigheten? Det kan hända att man tappar hastighet med VPN, eftersom krypteringen använder en del bandbredd. Det är en kompriss som man får stå ut med, i utbyte mot att surfa säkert, anonymt, med en annan IP-adress och en annan geolocation. Enligt studier kan en VPN-tjänst sakta ner internethastigheten med upp till 30%, men det är i extrema fall. Vanligtvis kan du räkna med en sänkning på cirka 5%, vilket alltså går till att kryptera allt som skickas och tas emot av linan.

I vanliga fall bör du inte märka av någon skillnad i hastighet, så länge ditt bredband är tillräckligt snabbt. För att maximera din internethastighet med VPN aktiverad så gäller det att välja en snabb VPN-tjänst redan från början! Dessutom ska du välja en VPN-server som är fysiskt nära dig, helst i samma stad, men åtminstone i samma land. Olika VPN-protokoll kan också ha en inverkan på internethastigheten, så det kan vara värt att testa olika.

Snabba VPN-tjänster


Vad är VPN?

Kort sagt är VPN (Virtuellt Privat Nätverk) ett program som kapslar in din internetanslutning i en säker, krypterad VPN-tunnel. Det gör bland annat så att informationen som skickas och tas emot inte kan läsas av tredje parter. På samma gång döljs din IP-adress i och med att du får en från slutet av VPN-tunneln. Det döljer även din fysiska plats, då det ser ut som att du befinner dig där VPN-servern är belägen.

Läs vidare på sidan Vad är VPN?

 

Hur kan jag få snabbare internet?

Det finns många faktorer som kan påverka din internethastighet. Typen av anslutning är en viktig faktor, det vill säga om du exempelvis har fiber, DSL, kabel eller satellit. De har alla olika hastighetskapaciteter och fiberanslutningar är oftast de snabbaste. Även avståndet till internetleverantören kan ha en inverkan på hastigheten.

Hur ansluter din enhet till internet? Går den via mobila nätverk som 4G/5G, via kabel eller via WiFi? I hemmet är det snabbast och stabilast att ansluta med en nätverkskabel till modemet/routern. Hårdvaran har också betydelse, då en bättre router kan hantera flera samtida uppkopplingar.

Trafikbelastningen i nätverket kan påverka din individuella hastighet. Ju fler som använder samma nätverk, desto mindre bandbredd finns tillgänglig för varje individ, både i ditt eget hem och i det större nätverket. Det innebär att det kan vara något snabbare till exempel när andra är på jobbet eller sover.

Mjukvaran du använder kan ha betydelse, eftersom vissa program använder internet i bakgrunden. Testa din hastighet före och efter du stänger av alla program och tjänster för att se om det finns någon bandbreddstjuv.