Internethastighet

Testa ditt bredbands internethastighet med ett hastighetstest från SpeedTest.


Snabbast VPN

NordVPN har utvecklat en egen version av WireGuard®-protokollet för VPN som kallas för NordLynx. Det är både snabbare och har en högre nivå av integritet för användarna.

nordvpn

Upp till 68% rabatt!
VPN-Sverige fixar alltid bäst pris åt dig

Till Erbjudande!Till Erbjudande!

30 dagars pengarna tillbaka-garanti!
Den bästa VPN-tjänsten vi har testat!
Få åtkomst till landslåst innehåll!

Hur snabbt är ditt internet?

Hastigheten på bredband kan variera kraftigt, beroende på din internetleverantör, plats, signalstyrka, enhet, mjukvara, brandvägg, inställningar, avstånd till routern/masten och så vidare. För att få en tydlig bild över din internethastighet måste du testa flera gånger, vid olika tidpunkter och på olika dagar. Om du bor i ett tätbefolkat område kan det vara så att nätet är extra belastat under vissa timmar, till exempel när alla kommer hem från jobbet.


Kan en VPN sänka hastigheten på internet?

Har du undrar om en VPN sänker hastigheten? Det kan hända att man tappar hastighet med VPN, eftersom krypteringen använder en del bandbredd. Det är en kompriss som man får stå ut med, i utbyte mot att surfa säkert, anonymt, med en annan IP-adress och en annan geolocation. Enligt studier kan en VPN-tjänst sakta ner internethastigheten med upp till 30%, men det är i extrema fall. Vanligtvis kan du räkna med en sänkning på cirka 5%, vilket alltså går till att kryptera allt som skickas och tas emot av linan.

I vanliga fall bör du inte märka av någon skillnad i hastighet, så länge ditt bredband är tillräckligt snabbt. För att maximera din internethastighet med VPN aktiverad så gäller det att välja en snabb VPN-tjänst redan från början! Dessutom ska du välja en VPN-server som är fysiskt nära dig, helst i samma stad, men åtminstone i samma land. Olika VPN-protokoll kan också ha en inverkan på internethastigheten, så det kan vara värt att testa olika.

Snabba VPN-tjänster


Vad är VPN?

Kort sagt är VPN (Virtuellt Privat Nätverk) ett program som kapslar in din internetanslutning i en säker, krypterad VPN-tunnel. Det gör bland annat så att informationen som skickas och tas emot inte kan läsas av tredje parter. På samma gång döljs din IP-adress i och med att du får en från slutet av VPN-tunneln. Det döljer även din fysiska plats, då det ser ut som att du befinner dig där VPN-servern är belägen.

Läs vidare på sidan Vad är VPN?