Vad är VPN?

Vad betyder VPN? VPN är en förkortning som står för ”Virtual Private Network” på engelska och ”Virtuellt Privat Nätverk” på svenska. Ofta hör man även begrepp som ”VPN-tunnel”, eftersom det virtuella nätverket skapar en slags internettunnel för trafiken som skickas över nätverket. Här kommer vi att förklara vad VPN är, hur VPN fungerar och varför man använder sig av VPN-tjänster.

Vad är VPN?

Vad är ett privat nätverk?

Internet är ett öppet nätverk, medan ett privat nätverk är slutet. Det innebär helt enkelt att vem som helst kan ansluta till ett öppet nätverk, medan ett slutet (stängt) nätverk inte går att komma åt utifrån. Det kan exempelvis vara det lokala nätverket mellan datorerna i ett hem, eller på en arbetsplats. Dessa nätverk kallas även intranät och kan vara slutna för att informationen som delas på nätverket är känslig för obehöriga.

Vad är ett virtuellt privat nätverk?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) gör så att en anslutning över ett öppet nätverk (internet) blir privat. Detta görs genom att kryptera och kapsla in trafiken, under en säker nyckel, vilket fungerar som ett lösenord för att komma åt informationen som skickas. Det är ett väldigt komplicerat och svåravkodat lösenord, som dessutom förändras hela tiden. I praktiken innebär det att ingen utomstående kan spionera på informationen som skickas över nätverket. Trafiken går från en nod, till exempel din dator, genom den krypterade VPN-tunneln till en annan nod, där den kommer i kontakt med resten av det öppna nätet.

Varför behövs ett virtuellt privat nätverk?

VPN gör bland annat så att IP-adressen som trafiken ursprungligen kom ifrån är dold. Från utsidan ser det ut som att trafiken härstammar från utgångspunkten – så det går att simulera att man befinner sig någon annanstans. Från början användes detta främst för att ge distansåtkomst till intranät (interna nätverk) på arbetsplatser. En server på arbetsplatsen var ansluten till både det interna intranätet och det externa nätverket (internet) och genom att ansluta till denna VPN-server kunde man komma åt det interna nätverket utifrån, på ett säkert sätt.

Det är praktiskt för dem som jobbar hemma, eller för företag som har kontor på olika platser. Nu för tiden är det dock vanligare att VPN-tjänster används för att surfa säkert över öppna WiFi-anslutningar, för att anonymisera sig online, för att komma åt landsbegränsat innehåll, samt för att göra det svårare för hackers, marknadsförare och regeringar att spionera på en.

FAQ

Vad är VPN?

VPN (Virtuellt Privat Nätverk) ansluter dig till internet via en säker, krypterad VPN-tunnel för att dölja din IP-adress och ge dig tillgång till geoblockerat innehåll. Läs mer här.

Vad betyder VPN?

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk, vilket ansluter dig till internet via en säker, krypterad VPN-tunnel för att dölja din IP-adress och ge dig tillgång till geoblockerat innehåll. Läs mer här.

Vad kostar VPN?

VPN kostar i allmänhet ett par tior i månaden. Det finns gratis VPN, men med många begränsningar, så som färre platser och mycket lägre hastigheter, datamängd, etc. Läs mer här.

Finns det gratis VPN?

VPN kostar i allmänhet ett par tior i månaden. Det finns gratis VPN, men med många begränsningar, så som färre platser och mycket lägre hastigheter, datamängd, etc. Läs mer här.

Varför använder man VPN?

VPN används när du vill dölja din internetanslutnings ursprung och informationen som skickas över den, eller när du vill komma åt innehåll som är låst till en viss plats. Läs mer här.

Varför behövs VPN?

VPN behövs när du vill dölja din internetanslutnings ursprung och informationen som skickas över den, eller när du vill komma åt innehåll som är låst till en viss plats. Läs mer här.

Varför fungerar inte VPN?

VPN-tjänsterna som rekommenderas på VPN-Sverige bör fungera felfritt i 99,9% av fallen, men vi kan hjälpa dig att felsöka. Läs mer här.

Varför står det VPN?

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk, vilket ansluter dig till internet via en säker, krypterad VPN-tunnel för att dölja din IP-adress och ge dig tillgång till geoblockerat innehåll. Läs mer här.

Vilken VPN är bäst?

VPN-Sverige rankar de bästa VPN-tjänsterna och gör det enkelt att välja rätt.

Vilken VPN ska jag välja?

VPN-Sverige rankar de bästa VPN-tjänsterna och gör det enkelt att välja rätt.

När kom VPN?

Gurdeep Singh-Pall uppfann föregångaren till VPN 1996 medan han jobbade på Microsoft och behövde ett sätt för företagets anställda att jobba hemifrån på ett säkert vis. Läs mer här.

När behövs VPN?

VPN behövs när du vill dölja din internetanslutnings ursprung och informationen som skickas över den, eller när du vill komma åt innehåll som är låst till en viss plats. Läs mer här.

Ska VPN vara på?

VPN ska vara på om du vill dölja din internetanslutnings ursprung och informationen som skickas över den, eller när du vill komma åt innehåll som är låst till en viss plats. Läs mer här.

Är VPN bra?

VPN är bra om du vill dölja din internetanslutnings ursprung och informationen som skickas över den, eller när du vill komma åt innehåll som är låst till en viss plats. Läs mer här.

Är VPN lagligt?

Ja, VPN är fullt lagligt och används av allt från privatpersoner till journalister till regeringen. Läs mer här.

Är VPN olagligt?

Nej, VPN är inte olagligt. Alla har rätt att öka sin integritet på nätet och VPN är bland de bästa metoderna. Läs mer här.

Får man använda VPN?

Ja, man får använda VPN. Det är fullt lagligt och VPN används av allt från privatpersoner till journalister till regeringen. Läs mer här.

Har jag VPN?

Här på VPN-Sverige kan du testa om du har VPN, om din fysiska plats och riktiga IP-adress är synlig i listen längst ner på sidan så har du INTE VPN på.

Hur skaffar man VPN?

Det är enkelt att skaffa VPN från en av tjänsterna som vi rekommenderar på VPN-Sverige.

Hur testar man VPN?

Här på VPN-Sverige kan du testa om din fysiska plats och riktiga IP-adress är synlig i listen längst ner på sidan.

Hur ansluter man VPN?

Det är enkelt att ansluta VPN från en av tjänsterna som vi rekommenderar på VPN-Sverige.

Hur installerar man VPN?

Det är enkelt att installera VPN från en av tjänsterna som vi rekommenderar på VPN-Sverige.

Hur fungerar VPN på mobilen?

Registrera ett konto hos VPN-tjänsten, installera VPN-appen, anslut till en VPN-server i önskat land och njut av VPN på mobilen! Läs mer här.

Hur fungerar VPN på Android?

Registrera ett konto hos VPN-tjänsten, installera VPN-appen, anslut till en VPN-server i önskat land och njut av VPN på Anroid! Läs mer här.

Hur fungerar VPN på iPhone?

Registrera ett konto hos VPN-tjänsten, installera VPN-appen, anslut till en VPN-server i önskat land och njut av VPN på iPhone! Läs mer här.

Hur fungerar VPN på iPad?

Registrera ett konto hos VPN-tjänsten, installera VPN-appen, anslut till en VPN-server i önskat land och njut av VPN på iPad! Läs mer här.

Hur fungerar VPN på Smart TV?

Registrera ett konto hos VPN-tjänsten, installera VPN-appen, anslut till en VPN-server i önskat land och njut av VPN på din smart-TV! Läs mer här.

Hur fungerar VPN på Apple TV?

Ja, man kan ha VPN på Apple TV. Det enklaste sättet är att installera VPN på en dator och dela internetanslutningen till Apple TV. Läs mer här.

Hur säkert är VPN?

VPN krypterar all information som skickas och tas emot, samtidigt som din fysiska plats och IP-adress döljs. Det innebär att ingen kan avlyssna informationen eller spåra den till dig. Tillsammans med andra säkerhetsåtgärder är VPN väldigt säkert. Läs mer här.

Kan VPN spåras?

VPN döljer din fysiska plats, din internetanslutnings IP-adress och krypterar informationen som skickas över den. Det gör VPN väldigt svårt att spåra, men om du har andra säkerhetshål kan du vara utsatt för andra läckor. Läs mer här.

Kan polisen spåra VPN?

VPN döljer din fysiska plats, din internetanslutnings IP-adress och krypterar informationen som skickas över den. Det gör VPN väldigt svårt att spåra, men om du har andra säkerhetshål kan du vara utsatt för andra läckor. Läs mer här.

VPN-Sverige

VPN-Sverige hjälper dig att hitta bäst VPN oavsett användningsområde!

Välj en VPN-tjänst nu

Hur fungerar VPN?

En VPN-tjänst skyddar och anonymiserar din anslutning med hjälp av följande teknologier:

 

Inkapsling

All information som skickas över en VPN-anslutning kapslas in i krypterade paket. Avkapslingen sker vid slutet av VPN-tunneln, varpå paketen skickas till sin ämnade destination.

Autentisering

Ett digitalt handslag försäkrar att ändpunkterna i en VPN-tunnel är vilka de uppger sig för att vara. Det försäkrar bland annat att ingen kan låtsas vara din VPN-leverantör, eller skicka dina datapaket till fel adress.

Tunnling

Efter att noderna/punkterna i vardera ände har autentiserats skapas en krypterad, säker internet-tunnel, som all trafik skickas igenom. Eftersom internet är byggt som ett nät skickas paketen ofta från server till server till server på väg till sin destination. Tunneln gör så att ingen som befinner sig mellan noderna kan avlyssna, avkoda eller se informationen som skickas genom tunneln.

Det finns även delad tunnling, där paketen delas upp och skickas bitvis via olika tunnlar, vilket innebär att även om någon, mot förmodan, skulle lyckas spionera på paketen och dekryptera dem så skulle de bara få halva paketet (eller mindre).

Kryptering

Enkelt uttryckt så gör kryptering att läsbar information blir oläsbar. Med hjälp av ett slags chiffer förvrängs informationen på ett vis som gör den obegripligt – om man inte har den hemliga nyckeln. Det är endast VPN-servern som har nyckeln, så att ingen på väg till servern kan se eller förstå vad som skickas genom tunneln.

Hur säkert är VPN?

De ovanstående stegen innebär att en VPN-anslutning skyddar och håller dig säker på nätet på följande vis:

  • Sekretess: även om trafiken övervakas på paketnivå så syns bara krypterad data
  • Autentisering: man kan vara säker på att anslutningen inte kan kapas eller omdirigeras
  • Integritet: det blir omöjligt att ändra på eller förvränga skickade paket

Kryptera min anslutning nu!

Hur använder man VPN?

Att använda en VPN (Virtual Private Network) är relativt enkelt och innebär att du skapar en säker och krypterad anslutning till internet. Här är stegen för att använda en VPN:

Välj en VPN-tjänst: Först och främst måste du välja en pålitlig VPN-tjänst. Det finns många alternativ tillgängliga, både gratis och betalda. Det är dock viktigt att notera att gratis VPN-tjänster ibland kan vara mindre pålitliga när det gäller integritet och säkerhet.

Ladda ner och installera VPN-programvaran: När du har valt en VPN-tjänst, besök deras webbplats och ladda ner den lämpliga versionen av deras programvara för din enhet. Det kan vara en app för mobila enheter eller en klient för datorer. När installationen är klar kan du starta programmet.

Logga in eller registrera dig: Om du har skapat ett konto hos VPN-tjänsten, logga in med dina inloggningsuppgifter. Om du inte har registrerat dig ännu, måste du göra det för att använda tjänsten.

Välj en server: När du är inloggad på VPN-programmet får du oftast möjlighet att välja en server från en lista. Du kan välja en server i ett specifikt land eller en stad. Genom att välja en server kan du låtsas som om du är ansluten till internet från den platsen.

Anslut till servern: Klicka på ”Anslut” eller liknande knapp för att etablera anslutningen till den valda servern. Det kan ta några sekunder att etablera anslutningen. När anslutningen är etablerad kommer din internettrafik att riktas genom VPN-servern. All din data kommer att krypteras och din faktiska IP-adress kommer att maskeras, vilket ger dig ökad integritet och säkerhet på nätet.

Använd internet som vanligt: När du är ansluten till VPN-servern kan du använda internet som vanligt. Din IP-adress kommer att visas som den IP-adress som tillhör den valda servern.

Stäng av VPN: När du är klar med att använda VPN-tjänsten, kan du stänga av anslutningen genom att helt enkelt stänga ner VPN-programmet eller koppla från servern via programmet.

Det är viktigt att komma ihåg att även om en VPN ger ökad säkerhet och integritet, skyddar den inte mot alla hot på nätet. Det är fortfarande viktigt att använda sunt förnuft när du surfar på internet och att inte lita på att en VPN löser alla säkerhetsproblem.

Varför använda VPN?

VPN används främst av tre olika anledningar:

  1. För ökad sekretess och integritet
  2. För att bekämpa/kringgå censur
  3. För att komma åt landsbegränsat innehåll

Om du vill ha ett extra lager av skydd när du befinner dig i den digitala världen så är ett virtuellt privat nätverk ett av de bästa, mest effektiva sätten att göra det på. Om du använder dig av öppna trådlösa WiFi-nätverk på allmänna platser, så som caféer, flygplatser, skolor, arbetsplatser och så vidare så är du sårbar utan VPN.

Om du anger känslig information, så som kreditkortsnummer eller lösenord, på en webbplats så vill du naturligtvis inte att den ska ses av någon annan än den ämnade mottagaren och en VPN-tjänst ser till att detta blir omöjligt, genom att skicka din trafik genom en krypterad tunnel.

Om du vill komma åt landsblockerat innehåll, till exempel för att se på svensk TV utomlands eller för att se på Netflix US från Sverige, så är en VPN den solklara lösningen. Det gör att du kan simulera att du befinner var som helst på hela planeten – så länge tjänsten har en server där.

Det innebär även att du kan se live NHL-streams och formel 1 gratis om de visas på utländska TV-kanaler. Det är bara att ansluta till en server i motsvarande land och börja streama online!

Fördelar med en VPN-anslutning:

  • Dölj din IP-adress
  • Dölj din plats
  • Dölj din identitet
  • Dölj din trafik
  • Undvik censur
  • Undvik övervakning
  • Kringå blockeringar
  • Surfa säkert på öppet WiFi
  • Förhindra informationsstöld

Att göra med en VPN-anslutning:

  • Se på Svensk TV utomlands
  • Se på utländsk TV i Sverige
  • Titta på Netflix USA
  • Streama sport live
  • Streama Formel 1
  • Streama MotoGP
  • Streama fotboll
  • Streama NHL
  • Plus mycket mer!

Välj en VPN-tjänst nu!

Historik

Det var Gurdeep Singh-Pall från Microsoft som lade grunden till VPN-teknologin år 1996 genom att utveckla ett säkert anslutningsprotokoll kallat PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol). Hans mål var att skapa ett säkert sätt för Microsofts anställda att jobba hemifrån.

Till skillnad från VPNs så krypteras inte trafiken av PPTP. Det innebär att informationen som skickas är fullt synlig om den skulle övervakas eller kapas. Det innebär att man måste kapsla in protokollet i en krypterad tunnel för att förhindra/stoppa dataövervakning.

I början var det i princip enbart företag som använde sig av VPN-teknologi, men efter ett par stora dataintrång under det tidiga 2000-talet började även privatpersoner få intresse för att öka säkerheten och integriteten på nätet. Sedan dess har det blivit vanligt att använda VPNs för att surfa säkrare, kringgå censur och komma åt blockerat innehåll.

De bästa VPN-tjänsterna

1.
NordVPN

Bäst VPN i test!

NordVPN är en snabb och billig VPN-tjänst, med 6000+ servrar i 60 länder.

+ Streama innehåll från hela världen

2.
Surfshark VPN

Snabb & säker

3200+ serverplatser i 65+ länder
Obegränsat antal enheter & användare
Dölj din IP-adress & surfa anonymt
Privat DNS & 256-bitars kryptering
Total integritet utan loggar
Blockera annonser, trackers & malware
Torrents + P2P-fildelning på alla servrar
Se Netflix från 15+ länder
Streama sport och Formel 1

3.
CyberGhost VPN

Flest serverplatser

11500+ serverplatser i 100 länder
7 enheter/användare per konto
Den bästa mobilappen
Dölj din IP-adress & surfa anonymt
Privat DNS & 256-bitars kryptering
Total integritet utan loggar
Blockera annonser, trackers & malware
Torrents + P2P-fildelning på alla servrar
Se Netflix från 15+ länder
Streama sport och Formel 1
45-dagars pengarna tillbaka-garanti

Skydda och kryptera din internetanslutning nu när du vet vad VPN är!